Legea nr. 353/2018 a fost publicată în Monitorul Oficial, așadar returnarea unui produs cumpărat nu se va mai face pe banii clientului, ci vânzatorul va suporta cheltuielile aferente. Totodată, regăsim și modificări privind garanția. Nu cred că există cineva care nu s-a lovit de refuzul vânzătorului de a plăti transportul obiectelor cumpărate și pe care doreați să le returnați.

Initiativa legislativa privind aprobarea OG nr. 9/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 449/2003 privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora a fost promulgata si a devenit Legea nr. 353/2018. Aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 4/2019 si se afla in vigoare.

Noul act normativ statueaza ca vanzatorul va suporta toate costurile necesare pentru recuperarea unei sume achitate de catre client in cazul unui produs defect sau neconform descrierii.

“La articolul I punctul 9, dupa alineatul (3) al articolului 20 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
<<(4) Toate costurile privind garantia comerciala, inclusiv transportul produsului in vederea recuperarii pretului platit de consumator, se suporta de catre vanzator.>>”, este stipulat in textul legii in vigoare.

Asadar, intelegem ca pentru orice produs cu defecte care se returneaza, vanzatorul va suporta toate cheltuielile necesare. Clientul nu va mai fi nevoit sa plateasca transportul pentru un frigider care nu functioneaza in parametri normali, spre exemplu. Astfel de returnari erau pana acum destul de costisitoare.

Este important, totusi, sa mentionam ca majoritatea comerciantilor mari de pe piata au implementat masura aceasta inainte ca ea sa intre in vigoare. Pentru linistea cumparatarilor, insa, este bine sa stim ca exista o astfel de prevedere legislativa in vigoare.

In plus, Legea nr. 353/2018 mai stabileste ca termenul minim de garantie pentru produsul inlocuit va fi obligatoriu valabil de la data preschimbarii (in cazul in care nu se doreste recuperarea sumei achitate, ci inlocuirea produsului defect cu altul functional).

“La articolul I punctul 6, alineatul (6) al articolului 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<(6) Vanzatorul are aceleasi obligatii pentru produsul inlocuit ca si pentru produsul vandut initial, dar in baza garantiei legale de conformitate.>>”, se mentioneaza in textul legii.

Legea nr. 353/2018 mai include o precizare privind garantia la punctul 2, dupa cum urmeaza:

  • “(3) Certificatul de garantie, emis pe baza garantiei comerciale, trebuie redactat in termeni simpli si usor de inteles”.