Sunt un susținător al femeilor în orice profesie, cu atât mai mult în lumea asta a noastră, a polițiștilor. Însă, ca femeie, trebuie să cunoști câteva lucruri despre noi și munca noastră. În primul rând trebuie să știi că este o profesie riscantă și că vreau să ajung viu acasă. De aceea trebuie să ne bazăm unul pe celălalt. Practic, acolo în stradă tu ești singura mea familie și trebuie să am încredere deplină în tine și în capacitatea ta de a-mi apăra viața, la fel cum și eu o apăr pe a ta.

Vreau să știu că ești gata să folosești tot ce ai pe centura aia, fără ezitare, atunci când este cazul. Vreau să știu că pot să am încredere în tine să încătușăm împreună o persoană agresivă sau o persoană cu probleme psihice sau să scoți arma și să o folosești când e cazul să o faci. Nu sunt din fier, am probleme personale ca și tine. Poate și eu plâng, mă vait acasă, poate nu dorm din cauza bebelușului sau a vecinului care s-a decis să dea o petrecere. La muncă sunt însă 100% atent să ajungem amândoi întregi acasă.

Nu mă deranjează că îți faci un selfie, nici că mai vorbești cu iubitul tău din când în când. Poate și eu vorbeam când eram de vârsta ta. Îți cer doar să fii atentă la mine când îți cer asta. Nu pentru că mă consider superior ție. Pentru că nu sunt. Vreau să învățăm unul de la celălalt. Vreau să ne cunoaștem trăirile și problemele. Așa putem să știm cine suntem și cum ne putem susține în fața celor care încalcă legea.

Când ești la volan, condu mașina de serviciu ca și cum în mașină s-ar afla propria ta familie, nu un coleg. Pentru că acolo eu sunt singura ta familie. E o lume dură în stradă și dacă tot ești aici cu mine, vreau să ne facem treaba așa cum trebuie. Vreau să fim respectați și oamenii să ne perceapă ca pe niște polițiști, nu ca pe niște “milițieni”. Le ascultăm problemele, discutăm cu ei și încercăm să îi ajutăm. Dar cu decență, calm și seriozitate. Pentru că suntem în slujba legii. De asta te rog să empatizezi cu oamenii când este necesar și să lași de o parte emoțiile. Eu voi fi mereu lângă tine să te îndrum, să te ajut sau să învăț de la tine.

Suntem polițiști și vom da nas în nas cu toate felurile de oameni. Soți care își bat soțiile, hoți, tâlhari, violatori, pedofili, etc. Vom vedea morți împrăștiați pe șosea la accidente, vom participa la cercetări la fața locului unde vom vedea ceea ce nici măcar nu îți poți închipui. Uneori vei sta câte două ore în cadă după ce ajungi acasă, pentru că vei avea impresia că ți s-a impregnat mirosul de cadavru în propria piele. Nu va fi ușor și nu vreau să te sperii, dar vreau să știi ce te așteaptă. Vreau să știu că poți fi tare și că mă pot încrede în tine. Pentru că voi avea nevoie de tine. Oamenii așteaptă multe de la noi și pe bună dreptate. Facem parte dintr-o altfel de generație și nu avem dreptul să le înșelăm așteptările.

Am muncit mult ca oamenii să ne perceapă așa cum o fac acum și este important să aibă aceeași părere și de acum încolo. Vom bea probabil multe cafele împreună, vom râde, vom plânge și vom povesti foarte multe. Așa fac polițiștii. Își cunosc problemele și bucuriile unul celuilalt mai bine decât propria familie. Important este ca fiecare dintre noi să ajungă după serviciu lângă cei dragi. Iar eu voi face tot ce pot ca tu să ajungi la ai tăi. Așa că fă tot ce poți ca și eu să ajung. Momentan nu te cunosc, poate nici nu am ajuns să lucrăm împreună, dar într-o zi sigur se va întâmpla și mi-ar face mare plăcere să știu că ai citit rândurile astea…