Pentru că am primit numeroase întrebări de la dvs. privind obligativitatea dotării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, voi lămuri toate aspectele care privesc acest subiect. Ce înseamnă anvelopă de iarnă, când e obligatorie montarea acestora, cine aplică sancțiunile, care sunt sancțiunile?

CE ÎNSEAMNĂ ”ANVELOPĂ DE IARNĂ”?

Potrivit art. 6/ind.1 din O.U.G. 195/2002-rep, anvelope de iarnă sunt anvelopele omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz. Conform Directivei 92/23/CE, anvelopele pentru zapadă sunt cele pe care se află inscripția “M + S”, “M.S.” sau “M & S“, adică ”mud and snow”, în traducere ”noroi și zăpadă”.

CÂND ESTE OBLIGATORIE ECHIPAREA AUTOVEHICULELOR CU ANVELOPE DE IARNĂ?

Dotarea auvehiculelor cu anvelope de iarnă este OBLIGATORIE atunci când drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Nu există o dată calendaristică anume când echiparea acestora devine obligatorie. Așa cum stipulează și art.102, alin.1, pct.28 din O.U.G 195/2002, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:…conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

ESTE NECESARĂ MONTAREA DE ANVELOPE DE IARNĂ PE TOATE ROȚILE AUTOVEHICULULUI?

Da, autoturismele se echipează pe toate cele patru roți cu anvelope de iarnă, indiferent de felul tracțiunii, față sau spate, atunci când drumurile sunt acoperite de zăpadă, gheață sau polei.  În cazul autovehiculelor destinate transportului rutier de marfă având masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone, cât şi în cazul autovehiculelor destinate transportului de persoane de peste 8+1 locuri, roţile axelor de tracţiune trebuie dotate cu anvelopele de iarnă sau dispozitive (lanţuri) antiderapante. În cazul în care aceste vehicule sunt dotate cu anvelope de iarnă, nu mai este necesară montarea altor dispozitive antiderapante.

ANVELOPELE DE TIP ”ALL SEASON-TOATE ANOTIMPURILE” SUNT CONSIDERATE ANVELOPE DE IARNĂ?

Da, doar dacă au inscripționat pe ele și unul dintre simbolurile “M+S”, “M.S.”, “MS”, ori “M&S”. Anvelopele ”all season” care nu au acest simbol suplimentar inscripționat nu sunt considerate anvelope de iarnă și atrag după caz aplicarea sancțiunilor contravenționale. În imaginea nr. 1 aveți un model de anvelopă ”all season” acceptată și ca anvelopă de iarnă, în timp ce în imaginea nr.2 aveți un exemplu de anvelopă ”all season” care nu este considerată a fi anvelopă de iarnă ”all season”.

CE SANCȚIUNI CONTRAVENȚIONALE SE APLICĂ ATUNCI CÂND NU AI ECHIPAT AUTOVEHICULUL CU ANVELOPE DE IARNĂ, CÂND ȘI CINE APLICĂ ACESTE SANCȚIUNI?

Sancțiunile se aplică EXCLUSIV DE POLIȚIȘTII RUTIERI sau de cei care au calitatea de polițist rutier, atunci când sunteți depistați circulând în trafic cu autovehiculul în condiții de zăpadă, gheață sau polei, fără a avea montate la acesta anvelope de iarnă. Polițiștii locali NU AU COMPETENȚĂ MATERIALĂ SĂ APLICE ASTFEL DE SANCȚIUNI. Conform art.102, alin.1, pct. 28 din OUG 195/2002-rep-Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:…conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate. Asta înseamnă că puteți fi sancționat cu o amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte amendă, adică, în prezent, în cuantum de 1.305 și 2.900 lei. De asemenea nu trebuie să uitați că potrivit art. 112, alin.1, lit.h, ind.1 din O.U.G 195/2002-rep. se aplică și sancțiunea complementară de reținere a certificatului de înmatriculare, eliberându-se dovadă înlocuitoare cu valabilitate pentru o perioadă de 15 zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *